Páduai Szent Antal-oszlop

Szakrális plasztika, szobor
Cím:
Külterületen, a falu keleti szélén a Grenzgasse folytatásaként az erdőben futó, majd a hatalmas almáskertek közé felkanyarodó Kapellenweg mentén áll egy földút-kereszteződésben.
A falu közigazgatásilag ma Répcekethelyhez tartozik, de attól földrajzilag elkülönül.
Rövid leírás:
A mai magyar-osztrák határhoz szorult, máig kiterjedt gyümölcstermesztéssel foglalkozó falut dél felől dombok határolják. Ezek déli és keleti lejtőit kiterjedt almáskertek foglalják el, ahol hatalmas táblákban intenzív, leggyakrabban kordonos termelés folyik.

Az egyik legmagasabb domb tetején álló, mai formájában későbarokk kápolna felé vezető földút mellet áll a Páduai Szent Antal (1195-1231) portugál származású szerzetes tiszteletére emelt oszlop. A terméskőből faragott, barokk alkotás alapja egyszerű hasáb. Ezen levágott sarkú kartusban az 1732. évszám - vélhetőleg a felállítás éve - és a \"MN\" monogram olvasható - utóbbi nyilván az adományozó nevére utalhat. Az alapzaton karcsú, dór oszlop áll, melynek tetején kapott helyet Szent Antal kőszobra. A részletgazdag, plasztikus, az életnagyságnál kisebb alkotás a prédikátor szentet megszokott ikonográfiájának megfelelően ferences szerzetesi ruhában, csuhában, derekán közél-övvel ábrázolja, karján egy kisgyermek Jézust tartva. A hatékony közbenjárónak tartott katolikus szent a barokk korban hasonlóan népszerű és sokfelé tisztelt személyiség volt, mint amilyen ma is.