Páduai Szent Antal templom

Bulevardul Revoluţiei 96/a
Rövid leírás:
Az aradi fő utca nyugati térfalában, az egykori Templom utca (ma Lucian Blaga u.) sarkán álló, Páduai Szent Antalnak szentelt templomot az aradi minoriták korábbi, itt állt templomuk lebontása után építtették fel itt. A Tabakovits Emil tervei szerint, 1902-1903-ban, épült, eklektikus stílusú együttesben klasszicista, barokk és reneszánsz elemeket egyaránt találunk.

A templom keleti, a fő utca zárt sorú beépítéséhez illeszkedő homlokzatát jobbról és balról is a minoriták bérpalotái fogják közre. Ezekben lakásokat és üzleteket alakítottak ki.

A templom homlokzatának legdominánsabb elemei a félköríves fülkéből nyíló főbejárat két oldalán emelkedő, hatalmas oszlop-párok. A bejárat fölött egy Pieta-jelenet, a főpárkány fölötti szoborfülkékben Jézus és két női szent kőszobra látható.

A templom előcsarnoka fölé kerek, barokkos torony emelkedik, tetején kupolával. A gazdag belső kialakítású, utcai homlokzatával hegyes szöget bezáró tengelyű templom szentélye egyenes záródású. Főoltára egy neoreneszánsz oltárépítmény fölött lévő festmény id. Vastagh György alkotása, melyen Páduai Szent Antal látható puttók és angyal között. A hajó két oldalán lévő mellékoltárokba több, a korábbi templomból származó táblaképet is belefoglaltak. A templomot Lohr Ferenc és Bogdánffy Pauli Erik Jézus életét ábrázoló freskói díszítik.

Az udvari templomhomlokzatok teljesen eldugott helyzetben vannak, ezért szinte dísztelenek. Az udvarban találjuk még a minorita rend által fenntartott, 1926-ban felépült kultúrház elegáns épületét is.

A gyönyörű templom, felújított

Bohus-palota (0.221 km)