Pálffy-kastély

90086 Gidrafa, (Budmerice), Revolučná
Szlovák Írószövetség alkotóházaként üzemel, nem látogatható, a parkja viszont igen
Rövid leírás:
A falu a középkorban Vöröskő várának uradalmához tartozott. A 16. századtól a Pálffy család birtoka. Lakói mezőgazdasággal, szőlőtermesztéssel, később halászattal, fuvarozással, fazekassággal és molnár mesterséggel foglalkoztak. A Rákóczi-szabadságharc idején uruk gróf Pálffy János seregében a császáriak oldalán harcoltak.

A kastély egykori felépítéséről elterjedt, közkeletű legenda szerint Pálffí János gróf egy francia hölgybe lett szerelmes. Annak érdekében, hogy e hölgy kezét elnyerje, egy "francia mintájú" kastélyt építtetett, de mire elkészült az építkezéssel, már elkésett: a hölgy keze másé lett. Kutatók szerint e történet több más Pálffy-kastéllyal kapcsolatban felbukkan, ugyanakkor többek szerint a történet eredetileg Gidrafán született.

A ma álló - kétség kívül némi franciás jelleget hordozó - gidrafai kastélyt gróf Pálffy János Ferenc gróf építtette eklektikus-romantikus stílusban 1889-ben, Franz Neumann bécsi építész tervei alapján. A sokszorosan összetett tömegű, magastetős kastély homlokzatát gazdagon díszítették plasztikus díszekkel, szobrokkal, párkányzat fölé emelkedő, csúcsos attikákkal. Neobarokk jellegű főkapuja fölött a Pálffy-család címere mellett János Ferenc gróf hitvese, gróf Schlippenbach Erzsébet családi címere jelenik meg. A kapu fölött emelkedik az egész kastély leglátványosabb eleme, a díszes torony.

Utolsó tulajdonosa Pálffy Pál gróf volt, akinek 1945-ben menekülnie kellett az országból. Az épületet az újjáalakult csehszlovák állam elkobozta és államosította. Legutóbb a szlovák írószövetség használta alkotóházként. Jelenleg nem működik, tulajdonosváltáson esik át és elzárt a látogatók elől.

A kastélyt jelentős kiterjedésű angolpark övezi, amely a többnyire elzárt kastélytól külön is látogatható.

A leíráshoz felhasználtuk a wikipedia.org adatait.
janos.egresi