Petzval József szülőháza és emlékmúzeuma

Petzvalova utca 30., a plébániatemplomtól K-re az elsőépület
Rövid leírás:
A településen átfolyó Béla-patakról elnevezett város Árpád-kori eredetű. A tatárjárás után német telepesek által benépesített Szepesbéla már 1271-ben városi jogot nyert, ezután osztozott a többi szepesi város sorsában. Jelentős volt kereskedelme, céhes kézműipara: textilgyártása, cipészei, borovicskája. Zsigmond király lengyel zálogba adta, ahonnan csak 1772-ben szabadult meg és tért vissza Magyarországhoz. Egykor jelentős vasipara a 20. századra lehanyatlott. 1945 után német és magyar lakossága a deportálások miatt „eltűnt”.

A középkori eredetű főtéren, a plébániatemplom szomszédságában álló, egy emeletes, zsindellyel fedett, barokk házban született Petzval József Miksa (1807-1891) feltaláló, matematikus, az optikai kutatások világhírű úttörője, az MTA és a Bécsi Tudományos Akadémia tagja, egyetemi tanár. Apja Morvaországból vándorolt Szepesbélára, ahol a helyi tanító lányát feleségül véve maga is tanítóskodott.
A kis Jozef Maximilian családja 1810-ben Késmárkra, majd Lőcsére költözött, így tanulmányait is itt végezte. 2 éves kassai felkészülés után Pesten végezte egyetemi tanulmányait az Institutium Geometricumban. Pesti mérnökösködés után egyetemi tanári pályára lépett először a pesti, majd a bécsi egyetemen. A kortársai által is csodált tehetségű kutató és oktató legjelentősebbet az elméleti és alkalmazott fénytan területén alkotott, de doktorált matematikából, jártas volt a hangtan, ballisztika és a csillagászat terén is. Emellett kiváló sportember is volt, vívott, hegyet mászott. Munkássága során számos fontos találmányt alkotott. Ezek kötül is kiemelkedő a gyakorlatilag máig használt Petzval-objektív, melyet portréfotózás céljára fejlesztett ki. De jelentős tudományos tette volt a tájképfényképezéshez használható ortoszkóp, illetve a mai katonai fényszórók elődjének feltalálása is, valamint számos további műszaki szabadalom.

Petzval József szülőházában, az egykori egyházi iskola épületében 1964. óta a kassai műszaki múzeum filiájaként fotográfiatörténeti múzeum működik. A földszinten boltozott, emeletén sík gerendamennyezetes épületben - legutóbb 2009-ben - nyílt szép és látványos kiállításon megismerkedhetünk Petzval József, valamint testvére, a szintén jelentős mérnök és egyetemi tanár, Ottó életével és munkásságával, találmányaival, egyben a fotózás és a mozgófilmezés kezdeteivel.
2011-12-25 03:16:50

2015.04.12 17:15 janos.egresi állapot: 4 - koordináta: N 49° 11,252' E 20° 27,500' - egyéb

A centrumban szépen felújított házak, de van még köztük lepusztult is.
A kúria (Múzeum) és a templom szépen felújítva. A Múzeumban dr. Petzval József fizikus emlékmúzeum van berendezve. Matematika, optika (fotó-mozi) tárgyakat bemutató anyag látható, a vezetés MP3 lejátszóval (kis képi kijelzővel, zenei anyaggal), szlovák, német, angol, francia nyelven, fényképezésért külön kell fizetni.

Látogatás dátuma: 2013.08.16