Megújulásunk támogatója:  

Pick Gusztáv szülőháza


Forrás: wikipedia.org

Forrás: mapio.net


Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 18,235'
Hosszúság (lon):
E 16° 26,500'
Védettség van?
nem
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Schlossberggasse 2.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az újkori Rohoncon, mint Nyugat-Magyarország legtöbb városias településén, több nemzetiség és vallási közösség élt együtt békében, egymást tisztelve. A Vas megyei város jelentős méretű zsidó közösségének tagjaként élt itt a 19. században a Pick kereskedő család.

E családban - egészen pontosan a ma táblával megjelölt házban - született 1832. december 10-én Pick Gusztáv / Gustav Pick, aki kétség kívül a család leghíresebb tagja. Apja, Pick Zsigmond (Sigmund) a Vas megyei Sitkéről származott, míg édesanyja, Schey Charlotte kőszegi volt, így a család hosszabb időt töltött Kőszegen is. 1845-ben Bécsbe költöztek, ahol a fiatal Pick Gusztáv banktisztviselőként kereste kenyerét. Szabad idejét viszont teljesen a zene kötötte le: szorgalmasan tanult zongorázni és zeneszerzéssel is próbálkozott. 1885-ben egy a bécsi Práterben tartott jótékonysági rendezvényre készítette el Wiener Fiakerlied (=Bécsi fiákerdal) című szerzeményét, amelyet az ekkor már ismert és sikeres énekes, az olasz származású, bécsi Alexander Girardi adott elő. Az ekkor nagyon divatos bécsi sramli stílusában alkotott, magyar és zsidó zenei motívumokat is tartalmazó, jellegzetes, "bécsies" németségű szöveggel készült dal pillanatok alatt hatalmas sláger lett. Maga a fiáker Bécs egyik jelképének számít, e dal pedig szinte a város "himnuszává" vált.

Maga a ház, amelyben Pick meglátta a napvilágot, egy saroktelken, utcafronton álló, földszintes, elnyújtott téglalap alaprajzú, oromzatos épület. Csonkakontyolt nyereg tetejét ma rombuszpala fedi. A ház a város egyik híres és régi fogadója. Főhomlokzata északra, az utca túloldalán egykor állt Batthyány-kastély felé néz. Homlokzatát mára alaposan átalakították, ablakait megnagyobbították. Az épületben ma a Cserer család birtokában lévő étterem, a Gasthaus Schlossberg működik. Ennek főbejárata mellett modern, német nyelvű emléktábla jelzi, hogy e házban született az ismert dalszerző.Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-11-26 18:48:50
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Díszkút (0.090 km)
Kastélykert (0.135 km)
Granarium (0.199 km)
Díszkút (0.462 km)
Kereszt kápolna (0.479 km)