Pogány-kapu

Régészeti emlék
Külterületen, szántóföldön, a faluból DNY-i irányban induló Heidentorgasse mentén.
Rövid leírás:
Kr. u. 6. évben a későbbi Tiberius császár, még mint római hadvezér, erődített tábort építtetett Carnuntumban. A később rohamléptekben fejlődésnek indult település később Felső-Pannonia provincia (római tartomány) központja és egy teljes legió állomáshelye lett, melyet polgárváros egészített ki. A részben a mai Petronell falu területén elhelyezkedő, nagy kiterjedésű római település szélén, Kr. u. 354-361. között emlékmű épült II. Constantius császár dicsőítésére. A 4 homlokzatos, minden irányból 1-1 diadalíves bejárattal rendelkező építmény a győzedelmes császár szobrát fedte. A középkorra jelentősen elpusztult romról tévesen úgy tartották, hogy pogányok építhették, ezért kapta németül a Heidentor = Pogány-kapu elnevezést. (Valójában építésének idején már a birodalomban államvallásnak számító kereszténység mindenütt, így Carnuntumban is széltében elterjedtnek számított.)