Megújulásunk támogatója:  

Pogány-kastélyOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 33,780'
Hosszúság (lon):
E 22° 53,078'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
HD-II-A-A-03402
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu keleti szélén lévő kastélypark mélyén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Sajnos a poklisai Pogány-kastély építéstörténetéről nagyon hiányosak az adatok, a művészettörténeti értékében nem kimagasló épületet teljesen kihagyta a szakirodalom. Csak feltételezni lehet, hogy az itteni birtokkal a klopotivai Pogányok XIX. századi családtagjai hozhatók összefüggésbe, ezek közül Pogány György és fia, Pogány Károly igényelnek különösen nagy figyelmet.

György a 30-as években még nagyenyedi diák volt, de a forradalom előtti időszakban már ő Alsó-Fehér vármegye alispánja. 1847-ben ő fogatta el az Érchegység-beli bányászmozgalom vezetőjét, Varga Katalint, 1858-ban törvényszéki elnök, 1861-ben pedig a vármegye főispánja lett. Fia, Károly (1848-1925) Nagyenyeden született, szülővárosában tanult, majd Budapesten tanult jogot. 1875-1901 között többször is országgyűlési képviselő volt.

A kétszintes, saroktornyos, manzárdtetős kastély egy 18 hektáros, a XIX. század második felében kialakított park közepén fekszik. A parkot egy patak szeli át, a kastély közelében pedig kisebb halastó van. A szabálytalan alaprajzú épület láthatóan több szakaszban épült, feltehetően egy korábbi, 18. századi épületrész felhasználásával, kiegészítésével kapta mai alakját a XIX. század végén. Az államosítás után fogyatékos gyerekek rehabilitációs központjának irodájaként használták. Legutóbbi, részleges felújítására az 1990-es években került sor, de jelenleg is felújításra szorulna.

A birtokot visszakapta a család Nagyenyeden élő leszármazottja, Pogány György.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-04-18 03:27:18
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Nopcsa kastély (3.350 km)
Hátszeg vára (7.298 km)
Kolcvár (9.434 km)
Malajesd vára (10.095 km)