Pogány-kastély

A falu keleti szélén lévő kastélypark mélyén.
Rövid leírás:
Sajnos a poklisai Pogány-kastély építéstörténetéről nagyon hiányosak az adatok, a művészettörténeti értékében nem kimagasló épületet teljesen kihagyta a szakirodalom. Csak feltételezni lehet, hogy az itteni birtokkal a klopotivai Pogányok XIX. századi családtagjai hozhatók összefüggésbe, ezek közül Pogány György és fia, Pogány Károly igényelnek különösen nagy figyelmet.

György a 30-as években még nagyenyedi diák volt, de a forradalom előtti időszakban már ő Alsó-Fehér vármegye alispánja. 1847-ben ő fogatta el az Érchegység-beli bányászmozgalom vezetőjét, Varga Katalint, 1858-ban törvényszéki elnök, 1861-ben pedig a vármegye főispánja lett. Fia, Károly (1848-1925) Nagyenyeden született, szülővárosában tanult, majd Budapesten tanult jogot. 1875-1901 között többször is országgyűlési képviselő volt.

A kétszintes, saroktornyos, manzárdtetős kastély egy 18 hektáros, a XIX. század második felében kialakított park közepén fekszik. A parkot egy patak szeli át, a kastély közelében pedig kisebb halastó van. A szabálytalan alaprajzú épület láthatóan több szakaszban épült, feltehetően egy korábbi, 18. századi épületrész felhasználásával, kiegészítésével kapta mai alakját a XIX. század végén. Az államosítás után fogyatékos gyerekek rehabilitációs központjának irodájaként használták. Legutóbbi, részleges felújítására az 1990-es években került sor, de jelenleg is felújításra szorulna.

A birtokot visszakapta a család Nagyenyeden élő leszármazottja, Pogány György.

Nopcsa kastély (3.350 km)