Megújulásunk támogatója:  

Polgárház, ma múzeum

Ország:
Szlovénia
Szélesség (lat):
N 46° 34,006'
Hosszúság (lon):
E 16° 27,064'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
9220, Lendva, Fő utca 52.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 20. század elején épített polgári ház, a Muravidék egyik legimpozánsabb neobarokk stílusú épülete. Mint minden akkori polgári házban az emeleten lakások voltak, a földszinten pedig bolt működött. Tagolt és erőteljes homlokzatát szépen kialakított stukkók díszítik. A ház tetejét egykor két barokk oszlop díszítette, melyekből csak egy őrződött meg. Az épületben 2007-től a „Polgárosodás, Nyomdászat és Ernyőgyártás Múzeuma” állandó helytörténeti kiállítás működik.
A múzeum első helyiségében Lendva város polgárosodása van bemutatva. Az 1867 és 1914 közötti időszak a város fejlődésének aranykorát jelenti. A polgári életet a terem jobb oldalán bemutatott dolgozószoba és szalon illusztrálja. A lendvai gyógyszerészek kellékeinek hagyatékát – a XIX. századi patika berendezést is megtekintheti a látogató.
A város büszkesége a Hungária Hazai Ernyőgyár Rt., amely minden bizonnyal az Osztrák-Magyar Monarchia első ernyőgyára volt. A Wortmanból alakult 1904-ben és olyan sikeresnek bizonyult, hogy 1907-ben a kibővített esernyőgyár szükségleteinek kielégítésére egy impozáns új gyárépületet építettek fel az akkori város nyugati részén.
A múzeum másik részében a régi nyomdai gépek, kellékek, valamint az Alsólendván nyomtatott okmányok, újságok vannak kiállítva. Szlovénia jelenlegi területét nézve, itt nyomtatták ki az első három könyvet. Mindhármat Kultsár György magyar prédikátor írta. A lendvai nyomdászat kezdetei 1573-ra tehetők.

Forrás (szöveg és fotók): Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva

A teljes adatlap: http://muravidek.intezet.sk/memorial/a-polgarosodas-a-nyomdaszat-es-az-ernyogyartas-muzeuma/
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2015-09-26 10:39:35
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.