Megújulásunk támogatója:  

Postás emlékmű
Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 43,190'
Hosszúság (lon):
E 22° 35,538'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Az ortodox templom szentélyének külső falán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kis Ung megyei, középkori eredetű település az újkorban vasgyáráról volt híres. Legnépszerűbb termékeik közé tartoztak a művészi kivitelű vaskályhák, melyek közül a szerencsésen fennmaradt példányok ma már múzeumok féltett darabjai.

Valószínűleg a vasgyár jelenlétének köszönhetjük a község legérdekesebb nevezetességének létrejöttét is. Alighanem itt áll a világ legidősebb emlékműve, amelyet egy postásnak állítottak!

Magáról a postásról keveset tudunk. Neve Fedor Feketa volt és 1789-1838 között élt. Talán ruszin nemzetiségű volt, de ez egy a beáramló munkásság által kialakított, kevert nemzetiségű településen ma már nehezen deríthető ki. Tudjuk róla, hogy mintegy 30 éven keresztül teljesítette hűségesen szolgálatát: hordta a leveleket Turjaremete és Ungvár között. Halálakor, 1838-ban a közösség olyan hálás volt néhai postásának, hogy a helyi ortodox kőtemplom szentélyének külső falán egy öntött vas emléktáblát helyeztek el, megörökítve Feketa Fedor érdemeit.

Az öntött vas emléktábla szabálytalan hatszög alakú. Felső, keskenyedő részén található a postás alakjának részletgazdag, domborúan öntött, egész alakos ábrázolása. A valószínűleg tényleg magáról a konkrét személyről mintázott, pozitív dombormű a postást vállig érő, hosszú hajjal, széles karimájú kalapban, vállán rövid, vastag, áll alatt gombolt köpenyben ábrázolja. Jobbjával vállán átvetett botját tartja, amin hátul talán batyu lóg. Kevésbé látszó, nagyrészt a köpeny által takart baljában valamiféle táska, levéltárca látszik, benne talán a továbbított küldeménnyel. Az emléktábla alsó, szélesebb részét domborúan öntött latin és cirill betűkből álló, rövid szöveg foglalja el.

Az emléktáblát a legutóbbi időben modern fémpálca kerettel övezték és letisztították korábbi míniumezüst festékétől.

A képek forrása: wikipedia.org
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-05-21 15:25:04
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.