Prandau-Normann várkastély

Horvátország
Valpó
Rövid leírás:
A vár első említése az 1430-as évekből származik, valószínűleg a század elején kezdték építeni a Marótiak. A törökök az akkor Perényi-várat 1543-ban foglalták el, s csak 1687-ben került vissza végleg a magyar királysághoz. A várat az uradalommal együtt 1721-ben a Prendau-család kapta meg, déli szárnyát egy 1801-es tűz után építették újra, immár barokk stílusú kastéllyá.
Ma a várkastély háromszög alaprajzú, többféle építési stílust képviselő, összetett épület. Legrégebbi látható eleme a háromszög északi csúcsán álló középkori eredetű lakótorony és a hozzá csatlakozó várkápolna. Ezt az együttest kelet és nyugat felől egy-egy épületszárny köti össze a legfiatalabb, pompás barokk homlokzatú déli szárnnyal.
2011-07-27 14:01:25

2012.08.30 14:47 klo állapot: 3 - koordináta: N 45° 39,553' E 18° 24,919' - egyéb

Összetett állapotú objektum. A déli főhomlokzatot a múltban felújították, de már a romlás jegyeit mutatja. Az öregtorony állapota közepes, a kápolna kifejezetten jó, de számomra rejtély, hogy miért éppen sárgára mázolták a huszártornyot. A keleti és a nyugati szárny közül a nyugati van rosszabb állapotban, ez helyenként csaknem romosodó, a helyiségeit raktárnak használják (szerintem ez a régebbi szárny is). A különböző részletek (bejárat fakerete) szintén a pusztulás jeleit mutatja. Az objektum környezete ugyanakkor rendezett, harmonikus.

Adamovich-kastély (18.815 km)
Majláth-kastély (22.443 km)