Prímási palota

Forrás: Carli Peters / Panoramio
Egyházi középület
Bratislava,
Rövid leírás:
Pozsony egyik legszebb, klasszicizáló - későbarokk stílusú palotáját Batthyány József bíboros és esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása építtette 1778 és 1781 között Melchior Hefele tervei alapján. Az épület földszintje fölött további két szint emelkedik. Mindhárom szint homlokzati magassága és architektúrája, a hierarchiának megfelelően kissé különböző. A homlokzatot szép egységbe fogják ugyanakkor a falsíkokat osztó teljes homlokzatmagasságú pilaszterek. Az öt ablaktengelyes középrizalit fölött timpanon emelkedik. A kapubejáratot négy oszlopon nyugvó, szép arányú baluszteres mellvédű erkély emeli ki és egyúttal védi.
A palota utcai attikafalát J. Kögler és F. Prokop allegorikus szobrai és J. A. Messerschmidt vázái díszítik. A timpanon tetejét Batthyány József érsek címere és bíborosi kalapjának gazdag plasztikája koronázza. E kompozíció szélén puttók szobrai láthatók, akik - az érsek választott életelvére utalva - az I (Iusticia – igazság) és a C (Clementia – kegyesség, nagylelkűség) jelmondatának kezdőbetűit tartják.

Az udvaron sárkányölő Szent György szobra látható, ahonnan a Szent László kápolnába is bejuthatunk.

A kapualjban emléktáblát helyeztek el az 1805-ös pozsonyi béke emlékére. A palota első emeleti Tükörtermében írták alá ugyanis az austerlitzi csata utáni úgynevezett „pozsonyi békét”. V. Ferdinánd 1848. április 11-én szintén itt írta alá a forradalmi országgyűlés által megszavazott ún. áprilisi törvényeket, így pl. a jobbágyfelszabadításról szóló törvényt. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Haynau táborszernagy szintén itt írta alá a magyar forradalmárok fölött kimondott ítéleteket. A palota emeleti termeiben található az az értékes gobelinsorozat (a mortlaki angol királyi szövőmanufaktúra 17. századi egyedi falikárpitjai), mely Leandrosz és Heró szerencsétlen szerelmét meséli el, és amelyet ma pozsonyi falikárpitokként ismer a világ. Az értékes angol gobelineket eredetileg Batthyány József hercegprímás vásárolta Mazarin bíborostól.

A Prímási palota ma múzeumként látogatható.
Marcius