Püspöki palota

A kép forrása: etterla / Panoramio

A kép forrása: Peek-a-boo / Panoramio

Egyházi középület
Fő tér (ma: Námestie baníkov) északi térfalában
Rövid leírás:
A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították. A település templomai, legfontosabb középületei, legtehetősebb polgárainak házai a középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő téren, illetve az ebből nyíló utcákban épültek fel.

Rozsnyó 1776-ban lett az ekkor létrejött római katolikus püspöki egyházmegye központja. A püspöki palota fő térre néző magja a jezsuiták székházának és az esztergomi érsek rozsnyói otthonának az összekapcsolásából, bővítéséből és emeletráépítésből jött létre a királyi kamara besztercebányai építészének, Grossmann-nak a terve alapján. Grossmann terveit egy Krauss Mihály nevű mérnök vizsgálta felül. Az építkezés, amely valószínűleg Mayer József helyi építész vezetésével folyt, 1776-ban fejeződött be.

A ma egy emeletes, nyeregtetős, cseréppel fedett, középen szabálytalan négyszög alakú udvart körbefogó, több periódusban kiépült palota délre néző, két sarok- és egy középrizalittal ellátott, tizenhárom ablaktengelyű főhomlokzatának emeleti része az idők folyamán változatlan maradt. Ellenben a földszinti rész több beavatkozás nyomait viseli. Amíg azonban a rovátkolás szerencsésnek mondható, a boltokká alakított két sarokrizaliton történt változtatás zavarólag hat. Az emeleti ablaknyílások egyenes záródásúak, de a rizalitokon plasztikus szegment ívű oromzattal bírnak, a földszintiek pedig egészen alacsony szegment ívesek és zárókővel vannak ellátva. A középrizalit erkélyének füzérdíszes, több színű, festett kovácsoltvas rácsozata van, az alatta nyíló főbejárat fölött stukkódíszítés látható. A régebbi földszinti helyiségeket keresztboltozat fedi, másutt porosz boltozat van.

Kifogástalanul felújított épület