Püspöki palota

Egyházi középület
Szatmárnémeti, Széchenyi utca (ma 1918. december 1) 2.
Egyéb adat:
Szatmár megye névadó települése a Szatmári Római Katolikus Püspökség székhelye volt. A püspökség első épülete a Kálvária-templom szomszédságában állt, amelyet a Királyi Katolikus Főgimnázium építésekor, 1912-ben bontottak el. Az új püspöki palotát 1805-ben kezdték el építeni, Josef Bittheuser, a Károlyi család udvari építészének tervei alapján.
Rövid leírás:
Az U-alakú klasszicista stílusú épületnek először a két oldalszárnya épült fel. Ezek már 1809-re elkészültek, a főszárny elkészítése azonban még hosszú időt vett igénybe. A belső udvaros épület főhomlokzata 1837 és 1840 között készült el. A földszintes épület homlokfalai egységes kiképzést mutatnak. A főhomlokzat háromtengelyes, a koronázópárkány felett timpanonnal lezárva. Eredetileg az orommezőben plasztikai díszítés volt látható. A kosáríves főbejárati rész kissé kiugrik a fal síkjából. Az első emeleten a félköríves ablakok korintoszi fejezetű pilaszterekkel tagoltak. Itt található az épület legreprezentatívabb helyisége, a díszterem, ahova egy faragott kőkorlátokkal díszített lépcsőház vezet. A díszterem falain az egyházmegye püspökeinek portréi kaptak helyet. Különlegesek a falakon és mennyezeten megjelenő aranyozott stukkó-ornamenesek is.
Ezen az első emeleti szinten alakították ki a püspöki magánkápolnát is, amelyet 1904-ben Foerk Ernő tervei alapján átalakítottak. Az átalakításokkal készültek el belső, ólomkeretes ablakai és a kazettás mennyezet is. Érdekessége a kápolnának, hogy a hagyomány szerint itt esküdött egymásnak örök hűséget Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. A kápolna 1952 és 1990 között befalazva állt, annak kibontása után 1991-ben újraszentelték.
A püspöki palotában található az egyházmegyei levéltár, és a püspöki könyvtár, majd itt kapott helyet a püspöki képtár gyűjteményének jelentős része is.