Pyrra-Herzfeld ház

A kép forrása: zrenjaninheritage.com
Szerbia
Lakóépület és üzlet
Kralja Aleksandra I Karađorđevića 31/Svetosavska 11
Rövid leírás:
Az épületet a Pyrra (Pira) kereskedőcsalád rendelte meg a 19. század harmincas éveiben. Az aromán (cincár) család az albániai Voskopoja faluból származott. Az épület első tulajdonosa István (Jován D.) volt, majd tőle fia, Lázár örökölte a házat. Ugyanezen század végén a zsidó származású Herzfeld kereskedőcsalád vásárolta meg.

Először klasszicista, majd Herzfeld Vilmos 1897. évi felújításakor eklektikus építészeti elemeket kapott. A főhomlokzat földszintjén újabban módosították a bejáratot és a kirakatot. Az emeleten a két szélen pilaszterek, a négy ablak plasztikus díszítéssel keretezett, a peremen gúla fedeles pilaszterek.

A belsőudvari szárny homlokzata a Svetosavska zsákutcára néz. Nagyrészt megtartotta klasszicista kinézetét. Felújításra szorul.

Forrás: zrenjaninheritage.com
herakhleia