Radegundisz kápolna

Kápolna
Radegundisstrasse 2
Rövid leírás:
A terület a római kor óta folyamatosan lakott. A törökök háromszor dúlták fel a települést. A 17. századtól az Esterházyak uradalmához tartozott. 1775-ben mezővárosi rangot kapott.

Egy középkori, 1529-ben lerombolt kápolna helyére építették 1639-ben. Eredetileg egy csodatévő kénes forrás miatt építettek ide kápolnát. Esterházy Miklós gróf a kápolna újraépítésekor a forrást is visszaállította, ám ma ez sajnos már nincs meg.
Mai alakját a 18. század elején történt helyreállításkor nyerte el. Földszintje négyzetes, emeleti szintje nyolcszögletes, s boltozat fedi. Az emelet három oldalán félköríves ablakok találhatók. A kapukeret belső oldalán egy 1808-as felújítás évszáma látható.

Az oltárfal felett 18. századi falfestmény maradványokat találtak. Ezek Szent Radegundisz, 6. századi frank király megkeresztelkedését ábrázolják. Az oltármenzán rokokó vitrinben a Kismartoni Madonna van. Két 18. századi olajfestmény is van a kápolnában, ezek Szent Antalt és Szent Jánost ábrázolják. A szintén 18. századi mennyezeti freskókon Szent Radegundisz egy angyallal, az Ábrahám áldozata-jelenet, Dávid király lanttal, ill. Szent István király láthatók.

Forrás: a plébánia honlapja: pfarre-grosshoeflein.at

Pleiningen-ház (0.021 km)