Raholca vára

Horvátország
Raholca, a településtől délre, a hegytetőn
Rövid leírás:
A Zágráb melletti Medvevár után (http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=375) Horvátország szárazföldi részének legnagyobb középkori várromja. Létezésére a 14. század második évtizedéből vannak adatok, amikor I. Károly elfoglalta a Kőszegi-családtól, de vélhetően a 13. század második felében kezdték építeni. Jelenlegi állapotában néhol emelet magasságban állnak a falai, de több kiegészítés, visszafalazás is látható. Maga a romegyüttes hozzávetőlegesen ovális alaprajzó, fő tengelye észak-déli irányú. A külsővár falain belül a nagyméretű belsővár az együttes északnyugati részén található.
A máig eredeti magasságukban fennmaradt falak lenyűgöző képet mutatnak. Számos korabeli épületelem (pld. konzolok, ajtókeretezések) is megfigyelhetők.

A várba bemenni jelenleg a romba dőlt tornyon keresztül lehet, de ennek előtte, egy felvonóhídon kellett átmenni. A külsővárban jobbra állt a kápolna, melynek gótikus építményét ellenálló képességgel kapcsolták össze: a bordás boltozat fölött, a védelem számára alkalmas helyiség volt. A későbbiekben, a kápolna, dongaboltozatot kapott, de ez is teljesen beomlott. A várudvarban egy szűk folyosó nyomai láthatók. Ebből a térségből, melyet az idők folyamán újra és újra átépítettek, egy négyhelyiséges részbe juthatunk át, mely lakóépületként szolgált, sőt hatalmas, ülőfülkés ablakai vannak. Az ellenkező oldalon, nyolc kisebb helyiség van, melyek egy részének a boltozata is fennmaradt. Itt, a délre eső falat, ék alakúra képezték ki, melynek legnagyobb vastagsága a 9 métert is eléri, ezt azért készítették ilyenre, mivel a vár ezen oldala előtti területen egy rét volt. Egy félkör alakú fallal és egy mély árokkal ért véget valaha a vár, melyek a hegy további részétől választották el. A vár nyugati oldalhoz építették a reneszánsz ablakos tornyot.
Miután a tüzérség elterjedt, az addigi művek nem bizonyultak elegendőnek, ezért elkészítették a déli oldal félköríves falát, 11 nagyobb lőréssel, melyek úgy helyezkednek el, hogy a már említett sík terület minden veszélyeztetett pontját megsemmisíthessék. Az egész várat szinte kizárólag tört kövekből építették fel, a másik részüket leginkább téglából építették fal, csak az alsó részükhöz használtak követ. Hogy milyen gondos kidolgozásúak voltak ezek az építmények, arról még a helyenként jó állapotban fennmaradt faragott kőrészletek is tanúskodhatnak: például az, az egész épületben számos konzol maradt fenn, melyekről persze nem tudhatjuk, hogy mit hordozhattak. A kandallók nyomai több helyen is fennmaradtak…”.

A vár a török kor végén pusztult el, a 18. század elején már romos volt, használaton kívül.

Forrás: várak.hu