Megújulásunk támogatója:  

Rákóczi-emlékoszlop


A kép forrása: Balassa Botond / Panoramio
Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 5,585'
Hosszúság (lon):
E 22° 50,331'
Védettség van?
nem
Típus:
Emlékmű
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu határának D-i szélén, a Tisza-híd D-i hídfőjétől nem messze, az első útkanyarulatban.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A középkorban is jelentős gazdasági szereppel bíró, többek között fontos sóházzal rendelkező Újlak legnevezetesebb történelmi eseményeire kétség kívül a kuruc korban került sor. Ilyennek számít pl. a sótisztek törvénytelenségeitől feldühödött Esze Tamásnak a sóház elleni, 1702-es támadása. De még inkább ilyen az 1703. július 14-16-án Újlak határában lezajlott kuruc-labanc ütközet.

Az ekkor még kis számú kuruc felkelőket személyesen II. Rákóczi Ferenc parancsnokolta. Maga a csata hadászatilag és a részt vevők számát tekintve tulajdonképp jelentéktelennek mondható. De mivel ez volt a felkelők első győzelmes csatája, ahol ráadásul a kuruc lovasság halált megvető rohammal, puskatűz ellenében, a labanc nemesek szeme láttára söpörte el az ellenséget, e csata pszichikai hatása mindkét félre óriási volt. A csata révén a kurucok átjutottak a Tiszán.

Az események után 200 évvel, 1903. szeptember 20-án, a csata helyszínén egy mesterséges dombon emlékoszlopot avattak fel a győzelem tiszteletére. A mészkőből faragott, tagolt, hasáb ill. gúla alakú, tömzsi obeliszk talapzatra egy szintén kő gömb, arra pedig egy öntött bronz, kiterjesztett szárnyú turul került. 1945-ben, azután, hogy a terület a győztes Szovjetunió része lett, a helyi hatóságok az emlékművet földig rombolták, kő alkatrészeit pedig az elesett szovjet katonák emlékművéhez használták fel… A bronz turul az ungvári várba került. 1987-ben kezdeményezés indult az obeliszk újra felállításáért, de az a hatóságok időhúzása miatt csak 1989-ben épülhetett fel újra.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-12-27 02:43:41
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.