Redoutok

Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
A falutól északnyugatra lévő síkság peremén
A koordináták a legkeletebbre lévő, ún. 1. sz. redoutra mutatnak
Rövid leírás:
A tüzérségi ütegállások sorát a Nagytalmácstól északra fekvő, kelet-nyugati irányban elhúzódó dombháton találjuk. A dombok déli lábánál kissé kiszélesedik a síkság, ami éppen alkalmas arra, hogy a sebesen rohanó Olt völgyében, a Vöröstorony-szoroson át, délről érkező ellenség rendezhesse sorait. A dombokon megépített redoutokban elhelyezett ütegek éppen ezt voltak hivatva megzavarni. Az ütegek minden redoutban dél felé, a síkság felé néztek. Jelenleg 5 db. ágyúállást ismerünk. Köztük vannak zártak: négyzetes ill. ötszögű alaprajzzal, és nyílt sáncok is.

Ezeket a főleg földmunkával megépített létesítményeket valószínűleg a 19. század első felében emelték. Az 1773-ban befejezett első katonai felmérésen még nem láthatóak, azonban a második és a harmadik katonai felmérés térképszelvényein már ott vannak. A jelenleg birkalegelőként hasznosított területen rendkívül jól áttekinthető a terep. Egy kivételével mindegyik sánc rendkívül jó állapotban van.

A redoutoktól kissé északra egy nagyobb épület, talán barakk alapozásának nyomait találhatóak.

A leírás forrása: varak.hu /Szabó Tibor