Református Láncos templom

Kápolna
Béke tér (Piaţa Păcii) 8.
Egyéb adat:
Szatmár megye névadó településének lakossága már nagyon korán, 1527-35 között áttért a reformációra. Ahogy arra gyakran sor került, itt is megkapták a katolikus plébániatemplomot, amelyet később a katolikusok visszavettek. A reformátusok első, 17. század második felében felépült temploma a jelenlegi templom előtt téren állt, amely 1703-ban leégett. Kőtemplomuk végül később, 1788 és 1807 között épült fel.
Rövid leírás:
Az úgynevezett Láncos templom építésének terve már 1762-ben megszületett, azonban a Türelmi Rendeletig nem volt lehetőség hozzákezdeni ahhoz. A terveket Preinlich Zsigmond kőművesmester készítette, aki a kőművesmunkákat is vállalta. A klasszicizáló későbarokk megjelenésű templom a 18. század végére jellemző alföldi típusú nagytemplomok egyik szép példája.
Nevét a templomot körülvevő alacsony lánckerítésről kapta.
Keletelt, síkmennyezetes teremtemplom, amelynek apszisa a hajóval azonos szélességű. Főhomlokzata háromtengelyes, amelyet párkányfejezetes pilaszterek, csigavonalú gyámok és hajlított szemöldökpárkány díszít. Középtengelye monumentális, bádogfedésű sisakkal lezárt nyugati toronyban folytatódik. A torony testét óraíves párkány zárja le.
A hajó két oldalán félkörívesen záródó, egymástól pilaszterekkel elválasztott fülkék sorakoznak. Az ablakokon és a mellékbejáratokon rokokó stílust idéző stukkó keretezés jelenik meg, amely a 20. század második felében készült. Mind keleti, mind nyugati oldalán karzat zárja le a teret, amelyek közül a nyugatiban az orgona kapott helyet.
2013-02-10 17:47:35

2016.06.26 14:27 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 47° 47,724' E 22° 52,480' - egyéb

Templom állapota remek! Néhány apróbb fal elszíneződéstől és nadvesedéstől eltekintve kiváló állapotban van: