Református harangtorony

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Harangtorony, harangláb
A település központjában lévő útkereszteződésben, a 189. házszámú vendéglő mellett.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu a középkorban az esztergomi érsekség birtoka volt. A 19. századra viszont lakói között többségbe kerültek a reformátusok, akiknek maradékai ma is – kisebbségként – lakják a falut.

A falu központjában, a fő útból D felé elágazó útkereszteződésben, közterületen, szabadon áll a két szintes, hasábos, vakolt kő falazatra épített, talpgerendás szerkezetű, egy szintes, fa harangtorony. Bejárata szegmentíves, míg fölötte, az első emeleten félköríves záródású, egyszerű ablak van. Az első valószínűleg az építés, míg utóbbiak a felújítások idejét jelezhetik. A keményfa gerendákból kialakított felépítményen mind a négy oldalon széles hangvető nyílás van. A különálló harangszéken két régi, koronás öntésű harang van. Az építményt fémlemez fedésű sátortető borítja, csúcsán református jelkép: csillag látható. Az ajtó fölött, keretben három évszám: 1798, 1868, 1964.

A leírás Kovács József: Felföldi fa harangházak. Budapest, 2006. c. műve alapján készült.