Megújulásunk támogatója:  

Református kistemplom


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 32,387'
Hosszúság (lon):
E 24° 34,006'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Gecse Dániel (ma: Stefan cel Mare) utca 22.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Székelyföld legjelentősebbé emelkedő városában, Vásárhelyen a reformáció évszázadában a protestánsok döntő befolyást szereztek, ők tették ki a lakosság többségét. A református egyház a Sásvári családtól örökség címén szerzett, akkor még városszéli telken 1628-ban szegény betegek számára ispotályt, majd - a megnövekedett gyülekezetre is tekintettel - mellé egy fatemplomot (\"Külső templom\") emeltetett. Az évszázadok alatt erősen elavult épület helyén 1815-ben tették le a mai kőtemplom alapkövét. A hosszúra nyúlt építkezés csak 1830-ban fejeződött be a végső díszítő munkálatok elvégzése után.

A későbarokk, ill. empir stílusú, egyhajós, egytornyú, nyeregtetős, cseréppel fedett templom egy kis téren, az utcára merőleges tengellyel áll. Barokkos ízlésű kőkerettel készült főbejárata a hajó keleti végében emelkedő, karcsú, fémlemez sisakos torony alatt van, de a hajó déli oldalán is épült egy kőkeretes bejárat. (A hajó nyugati végében nyitott ajtó újabb keletű.) A homlokzatokat köröskörül erős kiülésű főpárkány zárja le és dór fejezetes lizénák tagolják mezőkre. Ezekben félköríves záródású ablakok nyílnak, a jól ismert füzérdíszekkel.

A téglalap alakú, nyugaton félkörívesen záródó templomhajó belsejének mindkét rövidebb oldalán karzat épült. A falfelületeket finom ízlésű, plasztikus elemek díszítik. Orgonáját 1855-ben helyezték el a karzaton.

(A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei című munkája segítségével készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-02-22 16:15:30
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.