Megújulásunk támogatója:  

Református kollégium

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,071'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,689'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-B-07379
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Farkas (ma: Mihail Kogălniceanu) utca 14.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Erdély jelentős református központjának, püspöki székhelynek számító Kolozsvár elől járt az oktatás területén is. A Farkas utcai református templom szomszédságában, az utca déli oldali házsorában 1651-53. között építették fel az ún. Ókollégiumot, amely azonban az 1798-as nagy városi tűzvészben annyira megrongálódott, hogy bár megpróbálkoztak hevenyészett helyreállításával, de végül le kellett azt bontani. (A bontott építőanyagot az új ház építésénél használták fel ill. eladták.) Az új kollégiumot a régitől kissé nyugatabbra kezdték el építeni már a tragédiát követő 1799-es évben. Kivitelezője Leder József ismert kolozsvári építőmester volt akiről a kutatás feltételezi, hogy magát a tervrajzot is ő készítette.
Az anyagi források szűkössége miatt az építkezés igen hosszúra nyúlott. Bár a főbejárat fölötti emléktábla 18001-es évszámot említ, 18002-ben pedig már 27 szoba, két \"tanító ház\" és öt osztályterem készen volt, de az auditórium és a könyvtár csak 1818-19-re lettek készen.

A négyszögletes alaprajzú, három szintes barokk épület utcai homlokzata egyszerű kialakítású, 17 tengelyes, középen kőkeretes kapuval, rusztikus kialakítású vakolatdíszekkel, párkányokkal. Az épület udvari szárnyának homlokzatain kosáríves árkádsorok húzódnak végig, melyeket - a földszint kivételével - a 20. századra egytől egyig beüvegeztek. A legfiatalabb épületszárny a déli. Ezt a 20. sz elején az udvar felé bővítették, ekkor kapta a többi szárnyhoz hasonló, árkádos kialakítását.
Az épület legreprezentatívabb része a déli szárnyban helyet kapott, a 2. és 3. szintet elfoglaló, egymással szinte megegyező kialakítású, hevederívekkel elválasztott, csehsüveg boltozatos könyvtárterem és az auditórium. Utóbbi keleti részén egykor egy karzaton álló orgona is szolgált.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-07-03 01:39:01
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.