Megújulásunk támogatója:  

Református temető

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 19,351'
Hosszúság (lon):
E 19° 39,781'
Védettség van?
nem
Típus:
Temető
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Cintorínska (Temető) utca déli végében, a köztemetőtől, ill. az úttól NY-ra, a Járkova utcától D-re.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A ma 2,86 hektáros református temetőt valószínűleg a 17. században alakították ki a város DNY-i szélén emelkedő, kis dombon, melyet a K-ebbre lévő katolikus (ma: köz)temetőtől árok és út választott el. (Korábban a református közösség a temploma környékén működött temetőt használta, amely ma már nem látható, csak régészeti módszerekkel kutatható.) 1945-ben a csehszlovák állam a helyi református egyházat, mint „ellenséges” és „fasiszta” (!) szervezetet, minden vagyonától, így temetőjétől és templomától (!!) is megfosztotta, államosítva azt. A temetőt ennek ellenére változatlanul, évtizedeken át a református temetőgondnok bácsi vigyázta, amíg el nem adták feje fölül a gondnoki szolgálati lakást. Ekkortól számíthatjuk a sírkert totális leromlásának kezdetét, a vandalizmus és a sírkőlopások tömeges elharapódzását. A terület csak 1989 után jutott vissza református tulajdonba. (Más kérdés, hogy a református gyülekezet a temetőfenntartás nagy feladatával nem boldogult, ezért jelképes összegért átengedte a területet a városnak, amely ma is birtokolja és „hasznosítja”. (Érthetetlen, pl., hogy miért azon részeken jelölnek ki új sírsorokat, amelyeken a történelmi síremlékek még fennállnak, amikor a temetőnek „üres”, vagyis sír(emlék) nélküli területei is vannak…)
A temetőben számos országos, megyei ill. a városi közéletben fontos szerepet játszott család (pl. Ráday, Szentjóby, stb.) síremlékei találhatóak meg. Köztük több kripta, obeliszk, kripta és tumba maga is képzőművészeti alkotás.
A temető osztozik a határon túli magyar városok történelmi temetőinek – sajnos, általánosnak mondható – sorsában. Ma gyakorlatilag a köztemető részévé válik, ami sajnos a régi sírjelek gyors pusztulásával, eltűnésével jár. Több teljesen elvadult, szétdúlt, vagy újratemetkezésekkel tönkretett rész mellett viszonylag ápolt és a „beállt”, öreg fákból álló ligetes sírkert rész is megtalálható, amely így a régió egyik legromantikusabb temetője.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-10-24 17:51:06
 
 

Állapotjelentések

2018.07.24 11:20 szépmíves állapot: 3 - egyéb

Amint azt az adatlap eredeti leírásáben rögzítettem is, a Református temető a Cintorinská utcától NYUGATRA található. Lacipap 2016. 11. 02. dátumú jelentésében látható kriptasor NEM a református temetőben van, hanem az úttól KELETRE lévő egykori katolikus temetőben, a mai városi köztemetőben.

A református temetőt is a város temetkezési cége kezeli. Születnek is ezerrel az új sírok, mégpedig a város mai etnikai viszonyainak megfelelően, döntően a mai többségi nemzet tagjai temetkeznek ide (is). A temető nagyjából rendben van, a környék burjánzó növényzetéhez képest pedig nagyonis! Délkeleti részébe új, modern úrnatemető részt rittyentettek. A főbb utakat letérkövezték. Örömteli, hogy a Ráday-kripta szépen felújítva áll, még a korábban erősen porlott állapotú sírkő is pompásan restaurálva látható.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Ráday-kripta (0.073 km)
Zsinagóga (0.395 km)
Vigadó (0.717 km)
Kubinyi-ház (0.814 km)
Főgimnázium (0.939 km)