A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Berekeresztúr
Rövid leírás:
A templom tekintélyes méretei arra utalnak, hogy a középkor és a koraújkor folyamán fontos egyházi központ volt. A hármas térfűzésű, toronyból, sarkain támpillérekkel erősített hajóból és sokszögzáródású szentélyből álló gótikus épület a 19. századi átalakítások ellenére is híven őrzi középkori jellegét. A falu fölé emelkedő dombhátat messziről uralja, a marosvásárhelyi vártemplom tornyának méreteihez közelítő, támpillérekkel erősített, vaskos, hatszintes, a hajó nyugati homlokzatához valószínűleg 1525-ben hozzátoldott torony, melynek harangszintjét négy csúcsíves hangablak töri át. A mai hajó nyugati kétharmada Árpád-kori, melyhez eredetileg négyzetes szentély, s ahhoz északról sekrestye csatlakozott. A déli homlokzat három románkori ablakát a századfordulós munkálatok során alakították át. Még a 14. században bővítették a hajót kelet felé, s emelték a gótikus szentélyt az új sekrestyével. Ekkor készült a déli kapu, félköríves oromzatán festett feliratokkal, a szentélyben a pálcatagos, csúcsíves szentségtartó fülke és az elbontott középkori sekrestye szemöldökgyámos kapuja. Egyetlen eredeti csúcsíves ablak maradt épen a szentély délkeleti falában, háromkaréjos mérművében keresztidommal. A szentély középkori boltozatát 1790-ben elbontották, s azóta festett deszkamennyezet fedi a hajót és a szentélyt. A hajóban a 15. század végén festett falképek, míg a szentélyben egy 1614-es latin és a 16. század második felének fontosabb erdélyi történeti eseményeit megörökítő egykorú magyar nyelvű felirat, melyre a 17-18. században megfestett zsoltárok illetve a Tízparancsolat szövegei kerültek elő.
sebijo

Ferences templom (6.438 km)