Fotó: Apsida.sk
Borsi, Zrínyi utca - a település délkeleti részén
Rövid leírás:
Az egyhajós, keletelt, félköríves apszissal záródó borsi templomot a 13. századra teszi a kutatás, ám a szlovák források újabban a 12. századra datálják. A román kori épületet a 16. század elején építették át késő gótikus stílusban. Az eredetileg Nagyboldogasszony titulusú épület hamarosan, feltehetően még a század közepe előtt református lett. A 17. században, majd 1798-ban és 1818-ban felújították.
1865-ben leégett a templom, majd egy újabb tűzvész során a tőle északra álló harangláb semmisült meg 1905-ben. Ez utóbbit nem építették újjá, a tetőzetre huszártornyot emeltek és ide költöztették a harangot.
A 20. század elejére a templom nagyon rossz állapotba került, a szentély falán repedések jelentek meg. Még a részleges elbontása is szóba került, ám 1936-ban teljes körűen felújították. Tetejét 1959-ben, majd 1992-ben javították, végül teljes javításra 2015-ben került sor.