A főútból a kastélynál dél felé induló mellékutcában
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu templomát valamikor a 13. század utolsó negyedében emelték korai gótikus stílusban. A Szent János evangélista nevére szentelt épületről az első írott forrás 1317-ből maradt fenn. Keletelt tengelyű, zömök, vastag falú, egyhajós, nyereg tetős templom. Téglalap alaprajzú, síkmennyezetes hajójához keletről egy annál némileg keskenyebb és alacsonyabb gerincmagasságú, boltozott szentély kapcsolódik. Ennek északi oldalához féltetős sekrestyét építettek. Több középkori épületelem, kőkeretes ablak ill. ajtó, szentségtartó fülke máig őrzi építés-kori, eredeti formáját.

A templom legjelentősebb műemléki értéke a szentély teljes falfelületét borító, a 14. század első felében készült középkori freskók megléte. A kései bizánci stílusjegyeket mutató falfestményeken több sorban bibliai tárgyú jelenetek láthatóak: Angyali üdvözlet, Jézus születése, a Heródes-i gyermekgyilkosság, Krisztus Pilátus előtt, Keresztrefeszítés, stb. A szentélyboltozat központi részén egy hatalmas mandorlában az uralkodó Jézus Krisztus látható.

A templomot 1702. óta a református közösség használja. Valószínűleg e birtokbavételt követően a freskókat lemeszelték, még meglétük ténye is feledésbe merült. Újra felfedezésükre csak 1893-ban került sor.

A mai, falazott barokk szószék 1763-ban épült. Az épület műemléki kutatása egy barokk kori, a templomhajót pusztító tűzvész nyomait is megtalálta. Talán ennek során semmisültek meg a korábban feltételezhetően itt is meglévő freskók.

A templom a 2. világháború idején megsérült, helyreállítása 1946-ban fejeződött be. Legutóbbi, mindenre kiterjedő műemléki felújítására 1993-97-ben került sor, melynek során a padlótól a tetőzetig megújulhatott az értékes épület. A templom legelső periódusához tartoznak a falán megtalált legalsó vakolatrétegen lévő, ún. felszentelési keresztek, amelyeket csak a legutóbbi felújítás során fedeztek fel a gótikus freskók alatt.

A középkori formáját ma is őrző templom udvarán szabadon álló, kő alapon fából ácsolt, újkori harangtorony áll.

A templomba a szomszédos református parókiára becsengetve juthatunk be.

Szojka-kapu (4.889 km)