Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 52,856'
Hosszúság (lon):
E 22° 53,910'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
HD-II-m-B-03234
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Piaţa Unirii nr. 7.
Egyéb adat:
Hunyad megye székhelye, Déva a Maros partján fekvő település, amelynek első említése 1269-ből maradt fenn. Mai álló református temploma helyén álló első épület még a 13. században épülhetett, pontos adatok azonban nem maradtak fenn róla. Története összefonódik a várral, amely az erdélyi vajda egyik fő szálláshelye volt a középkorban. Ennek köszönhetően a település az 1333-as pápai tizedjegyzék adatai szerint már mezőváros volt.
Rövid leírás:
A romanika idején épült templom hajóját egyszerű síkfödém fedte, déli oldalát fülkék szegélyezték. A főhomlokzatát vaskos harangtorony uralta. A román kori templomot először a gótika idején építették át. A 14. század második felében épült fel a régi szentély helyén az új sokszögzáródású, a hajóval azonos szélességű gótikus szentély. A templom a 19. század végére annyira rossz állapotba került, hogy a korábbi felújítási elképzeléseket elvetve, egy új templom építését kezdeményezte a település. 1906-ban írták ki a pályázatot a tervek elkészítésére.
A régi templomtól 15 m-re épült fel az új tervek szerint a ma álló épület a 19. századi historizmus neoromán stílusában. A tervező, Dobovszky József szerint, a 16. század óta református vallású közösség szellemiségnek leginkább ez a stílus felel meg.
A kelet-nyugati tájolású, egyhajós épület centrális szervezésű, a hajót középen szeli át a kereszthajó. A hajó nyugati oldalán áll a szentély, amely a kereszthajóhoz hasonlóan egyenes záródású. A hajó keleti oldalán, a homlokzatot három torony tagolja. Középen egy magas harangtorony, a széleken két, a hajó magasságáig emelkedő, sisakkal fedett lépcsőtorony található.
A belső térben a főhajót keresztboltozat, a kereszthajót félköríves dongaboltozat fedi. A boltszakaszokat egymástól virágmintával kifestett hevederek választják el. A kereszthajókban mindkét oldalon és a bejárat felett lekerekített sarkú karzat található.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-03-06 21:11:18
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Magna Curia (0.540 km)
Déva vára (0.868 km)
Gyulay-kastély (5.878 km)
Tájház (7.029 km)
Gyulay-kastély (9.078 km)
Jósika-kastély (10.538 km)
Arany vára (10.846 km)
Jósika-kastély (13.374 km)