Fugyi 245. szám.
Rövid leírás:
A Nagyvárad-Kolozsvár főút mellett, Fugyivásárhelytől északra fekvő település a Sebes-Körös partján fekszik. A középkorban, 1236-ban említik először Fudy néven, 1311-ben Fugy, 1332-ben Fugi, 1422-ben Fwgy. Neve a Fud személynév birtoklást kifejező -i képzős származéka.
A 13. századi kis templomot eredetileg torony nélkül építették, mai tornyát valószínűleg a 18. század végén kapta a román kori és gótikus stílusjegyeket hordozó istenháza. A hajó négyszögű faragott kövekből épült, támok nélkül, déli oldalán alig egy méter magas, rézsűs bélletű résablakokkal. A szentély vegyesen épült téglából és terméskőből, támfalakkal, két ablaka pedig csúcsíves volt. Ez bizonyítja, hogy a hajó még román kori építés, a szentély pedig már gótikus. A 15. században a hajót nyugat felé bővítették és új szentélyt építettek. A templom és a paplak 1819-ben leégett, az iratok egy része is elpusztult. Ezután készült mai bútorzata is. A régebben elbontott diadalív csonkjait 1928-ban távolították el. Az árvíz sok kárt okozott, alámosta a templom fundamentumát is. A középkori falmaradványokat 2007-ban falkutatás során tárták fel. Az északi falon freskótöredékek és két 18. századi templomjavítási felirat bukkant elő, a déli szentélyfalban feltárták a befalazott csúcsíves szentségtartót és egy szegmensíves ülőfülkét, ezekkel átellenben pedig a szentély északi oldalához csatlakozó, időközben lebontott sekrestye szegmensíves ajtónyílását. Ugyanakkor kibontották a szentélyablakok eredeti, félköríves záródását is.
Az egyhajós templom nyugati homlokzata előtt áll a torony. Az istenháza félköríves záródású bejárata is a torony alatt található, a torony alatti fülke dél felé nyitott, és szintén félköríves bejáratú. Innen szegmensíves ajtó nyílik a hajóba. A torony első párkánya fölött kerek világítóablak található. Felső szakaszán, mind a négy oldalán, szegmensíves záródású, zsalugáteres ablak nyílnak. Barokkos toronysisakja alatt óraíves párkány található. A hajó déli és északi oldalán két-két, a szentélyrészt négy támpillér erősíti. A hajó síkmennyezetű. A sokszög három oldalával záródó szentély szélesebb a hajónál, jobb oldalán egy ablak töri meg a falsíkot. A hajó két végében karzat áll. Copf stílusú szószéke az északi falon kapott helyet.
A 245. szám alatt található a református parókia épülete. A szabadon álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület eklektikus stílusban épült. Az utcára néző hattengelyes épület ablakai kereteltek, gazdagon profilált gyámos szemöldökkel és köténydíszes könyöklőpárkánnyal. Szélső ablakai két-két lábazatos, kompozit fejezetes, kanellurás pilaszter között állnak. Az ablakok fölött övpárkány húzódik.

2014-02-06 23:19:44

2014.03.02 15:13 mokuska09 állapot: 3 - koordináta: N 47° 3,605' E 22° 2,635' - egyéb

Málik a vakolat, van ahol vizesedett a fal, a torony rész jobban el van hanyagolva mint a többi, az ablakzsalura a toronyban ráférne a festés. A falon néhol kisebb repedések látszanak.