Fő utca (str. Principală) 65.
Rövid leírás:
Gyulakuta egyháza az írott források szerint a 14. század elején már egészen biztosan fennállott. Ennek ellenére az épület középkori története meglehetősen ismeretlen.

A középkorból fennmaradt, keletelt tengelyű templom térrendszere hagyományos. Nyugaton négy fiatornyos sisakú harangtorony áll, csúcsíves ajtókkal. Ehhez téglalap alaprajzú hajó és a nyolcszög öt oldalával záródó, poligonális szentély tartozik. A hajó déli oldalához 19. századi szerény portikusz csatlakozik.

A templom 18-19. századi berendezését ma az 1982-ben rákent, világoskék szín uralja. A hajó kazettás mennyezete eredeti felirata szerint 1782-ben készült. A szentélyben is kazettás mennyezetet találunk, de ez korábbi és a kékre mázolástól is megmenekült: felirata szerint 1625-ből való, igen míves munka, rajta unikurnisos címerrel.

A középkori épület legértékesebb, máig fennmaradt részletei a hajó nem rég szakszerűen konzervált freskói. A szentély falába két 17. századi sírkő van befalazva. Ezen túl is több, a templomban nyugvó nemesi temetkezésre utaló jel, címer és síremlék található a szentélyben a 17-19. századból.