Halmi,
Rövid leírás:
Az egykor Szent György tiszteletére szentelt templom alaprajzi szerkezete (téglány hajó, a nyolcszög öt oldalával záródó kétszakaszos szentély) a 14. századi építésre utal, ugyanakkor a szentély keresztboltozata, s a csúcsíves diadalív északi homlokfalában látható kőkeretes fülke, már a 15. századi építkezések tanúi. A csúcsíves, bélletes déli kapu ugyancsak a 15. sz. második felében készülhetett. A hajó déli falán kettő, míg szentélyén három egyosztatú csúcsíves ablak látható, melyek még az első építési periódushoz köthetők. A szentély északi oldalához a középkorban sekrestye is csatlakozott. Ennek befalazott kőkeretes ajtaja a szentélyfal északi oldalán ma is látható. A nyugati homlokzat előtt álló neogótikus torony 1858-1863 között épült.

A csatolt képek forrása: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kiadványa a helyszínről ( http://www.epatrimonium2.eu )
Marcius