Iod-Rǎstoiţa
Rövid leírás:
A falu korábbi fatemploma a történelem viharaiban megrongálódott, ezért az I világháború után elbontották. A ma álló templom egy nagyobb koncepció részben megvalósult első eleme. Az 1932-ben építeni kezdett épület terveit Debreczeni László a z erdélyi Református Egyházkerület méltán neves építésze tervezte. A kőből és fából készült jó arányú és szép épület eleső eleme, a váltott funkciójú (iskola - templom) és a mellette álló torony készült el 1934-ig. A templom festett kazettás mennyezetét szintén Debreczeni László tervezte, Bordi András és Barabás István marosvásárhelyi festőművészek festették meg. Az építkezésre a forrásokat Báró Bánffy Dániel biztosította. Az épület befejezésére, kiteljesítésére (gyülekezeti ház, lelkészlakás), a II. világháború közeledtével sajnos már nem kerülhetett sor.
Marcius

Mentő vár (14.432 km)