Kolozsnéma
Egyéb adat:
A község a Duna bal partján, Gönyűvel átellenben, Csallóközben található. A falu közepén, kis dombon lévő temető területén áll a középkori eredetű református, és a 18. századi katolikus templom.
Rövid leírás:
A református templom középkori eredetét sejteti, hogy a templom nyugati végében lévő jelenlegi szentélye olyan körépítmény volt, amelyet a 18. századi hajó hozzáépítése idején bontottak meg. A helyi hagyomány szerint a „rotunda” török mecset vagy katolikus kápolna lett volna. Felmerülhet a római eredet is, de az tűnik a valószínűbbnek, hogy a Kolosfi család Nagy Lajos uralkodása idején, a 14. század hetvenes éveiben épült kastélyából épen maradt torony maradványait rejti a templom. A magyarországi reformáció első évtizedeiben, 1530 elejétől már önálló anyaegyház volt Kolozsnéma. Az 1721-ben felvett jegyzőkönyv szerint: „A Kolos Némai Reformátusok mindenkor szabadon gyakorolták Istentiszteletjeiket a magok kerek kő Templomjokban.” A feltehetően gyarapodó gyülekezet régi törekvése, hogy a templomot bővítsék, 1793-ban vált valóra. Majd 1794-ben a megnagyobbított templomra egy kis faszerkezetű tornyot építettek. 1823-ban a férfiak számára állítottak karzatot a hajó nyugati végében. 1857. szeptember 1-jén hatalmas tűzvész pusztított a faluban. A megégett templomot 1858. május 23-ára rendbe hozták, de azt követően is többször javították. 1922-ben az I. világháborúban elvitt harangok helyett újakat öntettek.
sebijo

Tájház (4.290 km)