Szerbia
Magyarittabé, Fő utca
Rövid leírás:
Magyarittabé 1786-ban települt falu, melyet Békésről és a környező településekről református magyarokkal népesítettek be, közvetlenül Szerbittabé mellett.
1831-ben kolerajárvány pusztította a lakosokat. 1848-ig a Kiss család, legutoljára Kiss Ernő honvédtábornok volt a község földesura.
Az észak déli tájolású templomot 1861-ben kezdték építeni későklasszicista stílusban. Építését 1866-ban fejezték be. Az építőmester Gyorgyevics István kiváló munkát végzett. A szószék és az Úrasztala 1878-ban készült. 1963-ban részben leégett, rekonstruálták. A templom 744 ülőhelyes, 105 éves a 12 regiszteres temesvári orgonája (1901), és csaknem 100 éves a toronyóra.
A keresztelési tálat és kancsót a komádi egyház adományozta a gyülekezetnek még 1787- ben. Az úrasztali edények, a Gerla pusztai gyülekezet adomyányaként 1820-ban készültek.
Kossuth Lajos bronzból készült mellszobra a templom előterében áll. A szobrot 1904. május 14-én ünnepélyes keretek között leplezték le, s azóta is a falu egyik jelképe. A Vajdaságban megmaradt két korai Kossuth-szobor egyike (a másik Bácskossuthfalván található).
Marcius