A kép forrása: SzaniUherkovich / Panoramio.com
Mezőtelegd
Rövid leírás:
A falu református temploma a Csanád-nemzetségbeli Telegdi család kegyuraságának és a helység mezővárosi rangjának köszönhetően nyerte egykori gazdag kialakítását, melyből – ha számos átalakításon is ment keresztül – viszonylag sokat őriz ma is. A falusi templomainknál megszokotthoz képest tekintélyes méretű, 1792-ben épült klasszicizáló későbarokk tornya mögött a Sebes-Körös völgyének legjelentősebb műemléktemploma húzódik meg. Hajóját és szentélyét többször bővítették, a legutóbbi padlócsere alkalmával végzett régészeti megfigyelések jórészt tisztázták építéstörténetét. A 14. század első felében Telegdi Csanád esztergomi érsek támogatásával épülhetett egy korábbi, ismeretlen románkori épület helyére az a koragótikus templom, melynek déli falazatát befoglalták a ma is álló épületbe, és amelyet a három szent magyar királyt ábrázoló falképek borítottak. A hajót később észak felé bővítették szinte a kétszeresére. Nagyobb mérvű átalakításra a 15–16. század fordulója tájékán kerülhetett sor Telegdi István erdélyi alvajda, majd kincstartó jóvoltából. Ekkor a későgótikus tér és boltozat kialakításával párhuzamosan korareneszánsz faragványok (főkapu, tabernákulum, diadalívkonzolok) is helyet kaptak a belsőben. Mintegy féltucatnyi 16–18. századi síremlék maradt fenn a templombelsőben, melyek közül a legértékesebbek Telegdi István 1514 körüli és fia, id. Telegdi Miklós 1560-as években, Lengyelországban készült vörös márvány sírköve. 1891-ben Czobor Béla kutatásai nyomán falképek kerültek elő a déli hajófalon, ezeket Huszka József restaurálta. 1909-ben leégett a nemrég helyreállított templom, és ezután további freskók tűntek elő, de később ezek egy részét visszameszelték. Sztehlo Ottó tervei szerint végezték el az újabb restaurálást, aminek eredményeképp középkori szerkezetet idéző, de modern vasbeton hálóboltozat készült.
sebijo
2011-05-23 22:45:55

2014.03.02 14:37 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 4,380' E 22° 11,479' - egyéb

Először is a műemlék védettségi száma BH-II-m-A-01215.
Nemrég lett renoválva ezért nagyon szép állapotban van. Amiért az állapotot 4 re osztályoztam az a műemléket körülvevő kerítés vagyis fal miatt van (gondolom ennek a helyrehozatala közeljövőben lessz).