Megújulásunk támogatója:  

Református templom
Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 10,845'
Hosszúság (lon):
E 22° 41,953'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu fölött a hegyen
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori település már a XIII. században két településből állt: Kis- és Nagymuzsaj. Kismuzsaj a XVII. században teljesen elpusztult, lakói Nagymuzsajba költöztek. A község mindkét temploma középkori eredetű.
A Kismuzsaj területén fennmaradt un. Puszta-templom, amely napjainkra csak romokban maradt fenn, Keresztelő Szent János tiszteletére épült a XIII. és XIV. sz. fordulóján. A templom gótikus stílusban épült, de a románkori templomépítő stílusjegyek még érződnek rajta. Ablakai románkori, rézsűs ablakok, de formájuk már gótikus. A templom egyhajós volt, a hajónál keskenyebb, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel. A hajó síkmennyezetes volt, a szentély boltozott, támpillérekkel erősített. A külső falak romjai és a hajó nyugati homlokzatának az oromfala látható ma is, konzervált formában. Kismuzsajt a tatárok 1566-ban erősen feldúlták, lakóit elhurcolták. Mint annyi Rákóczi birtokot, 1657-ben a lengyelek a falut újra feldúlták és kirabolták. Ekkor rombolták le véglegesen a templomot is, amely többé már nem épült újjá, mert a falu életben maradt lakói átköltöztek Nagymuzsajba (a templomrom adatlapja: http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=87).
A Nagymuzsai, eredendően katolikus, de napjainkban reformátusként működő templom az előzőnél jóval később, a XV. században épülhetett. Az egyhajós gótikus templomot támpillérek erősítik, szentélye a hajóval azonos szélességű és magasságú, apszisa a nyolcszög három oldalával zárul. A hajót és a szentélyt bordás boltozat fedi, címerpajzsos zárókövekkel. Egyes irodalmi források szerint a templom belsejét falképek díszítették, de ezek ma nem láthatók.
A templom mellett egy XVII. században épült fa harangláb helyezkedik el.
Adatlapot készítette:
Janotti Judit
Adatfelvétel ideje:
2012-04-15 11:48:21
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.