Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 0,041'
Hosszúság (lon):
E 24° 36,820'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
B-II-m-A-01709
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Şieu, nr. 295/A,
Egyéb adat:
Beszterce-Naszód megyében, a Sajó partján fekvő Nagysajó 14. század elejétől szerepel az írott forrásokban. Református késő barokk stílusú temploma a birtokos Kemény-család támogatásával épült fel a falu központján áthaladó út mentén.
Rövid leírás:
Az egyszerű kialakítású épület a birtokos és a lakosság református hitre térése után nem sokkal, a 18. század második felében épült. A területet gróf Wass Krisztina ajándékozta az egyháznak, a templomot fia, Kemény Sámuel építtette.
Az észak-déli tájolású épület bejárata a déli oldalon van, a homlokzat közepén a templom kétszintes tornyával. A külső felületen egyszerű koronázópárkány fut körbe. A toronysisak és a hajó nyeregtetője bádoggal borított, míg a szentély cseréppel fedett. A téglalap alaprajzú hajóhoz félköríves apszis csatlakozik, ión fejezetes pilasztereken álló csehsüvegboltozat fedi.
A hajó déli oldalán kosáríves árkádú, enyhén ívelt falazott mellvédű orgonakarzat található, orgonáját 1886-ban készítette Nagy József brassói mester.
A hajóban hársfából készült, népies rokokó stílusú padok állnak, mellvédjükön különböző motívumokkal díszített növényornamentikával. Az értékes faragott padok igényes belső térkialakításról tanúskodnak.
A templom felépítése, díszítése és a bútorzat stílusában a marosvécsi, pókakeresztúri, nagyercsei, erdőcsinádi református templomokéval mutat hasonlóságot.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-02-26 21:09:19
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.