Lunca Bradului
Rövid leírás:
A templom építését 1943-ban határozta el a gyülekezet. A tervek elkészítésével Debreceni Lászlót az Erdélyi Református Egyházkerült építészét bízták meg. (Debreceni L. volt az erdélyi református templomok rajzokkal illusztrált inventarizációs köteteinek nagy tudású szerzője) Az erdélyi építészeti hagyományok formavilágára építő, egyúttal a Kós Károly nevével fémjelzett népi szecessziós utat követő épület méltán figyelmet érdemel. Igen attraktív az oromzatos főhomlokzat, az abból „szervesen” kiemelkedő torony (23 m), annak érzékeny és festői felületképzése (kőfelületből váltó vakolt felületek), a „zárt” galériás boronafalas felső szint a zsindellyel fedett sisakkal. A homlokzat többféle formálású (szemöldökkiváltós, kapcsolt; félköríves) egymás mellett „élő” ablakai feszültséget keltenek, ám a harmóniát mégsem törik meg.
Szép és kiváló mérnöki munka a 9 méter belvilágú belső tér fölé boruló széles állású, ácsolt koporsófödém. A templom berendezését is Debreceni László tervezte. 1954-ben szentelték fel, azonban megfelelő anyagi erő híján teljesen napjainkig sem fejezhették be.
Marcius

Urmánczy-kastély (18.734 km)