A völgyben fekvő falun kívül, a NY-ra emelkedő domb peremén, mindenhonnan jól látható helyen áll.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu az írott forrásokban a 13. században bukkan fel, mint az Abák birtoka. A később az Abaúj megyei Szinye birtok része, a 15. században már mezővárosként említik és a Perényi család tulajdonában van.

A falkutatások és ásatások szerint a legelső templom egyszerű, kis méretű, téglalap alaprajzú hajóval és félköríves szentéllyel épült a 13. század második felében. Ennek részletei – a templom bélletes D-i kapuja és román stílusú résablakai – ma is látszanak. Később ezt a kis épületet nyugat felé bővítették, erre meghosszabbítva a hajót és megépítve a templom képének legdominánsabb elemét, a hatalmas tornyot, rajta NY felé nyíló, csúcsíves kapuval, élein festett sarok-armírozással. A 14. században a kis, román kori szentély helyett két boltszakaszos, gótikus bordázatos, boltozott szentély készült, poligonális záródással. A templomhajóban hazánk egyik legszebb, sajnos sérülésekkel fennmaradt, 14. századra keltezhető „Utolsó ítélet” falképciklusát találjuk meg. Ezt már a 20. század elején ismerték és megkutatták, de mai, legteljesebb, szakszerűen restaurált állapotát 1993-ban nyerte el. A templom külső falán is több helyen sikerült középkori falfestményeket megmenteni. Ilyenek láthatóak a toronyalj különböző fülkéiben, a torony éleinek szélén, de a szentélyen is. A zsindellyel fedett, kőfallal körülvett, nagy méretű templom, magas tornyával a környező táj meghatározó eleme, könnyű megtalálni.

Városi strand (14.247 km)
Bérház (14.446 km)