A kép forrása: Kristi1988 / wikipedia.org
A falu északi részén, a fő utca keleti oldala mellett.
Rövid leírás:
A Hont-Pázmány nemzetségből önállósult Hanva nemzetség birtokán, a Sajó és Turóc összefolyásánál fekvő falut 1266-ban említik először. A falut évszázadokon át a Hanvay, Darvas és főleg Soldos család birtokolta. Számos armálista és kuriális család is élt a településen. A reformációt követő időktől Hanva leányegyháza volt.

A templom kovácsoltvas kerítéssel övezett kis kertben áll. A torony a hajó elé épített. A bejáratot pilaszterek és timpanon övezi, fölötte egy kettős ablak, majd egy nagyobb félköríves ablak, mindkettő kereteit. Az oldalak szélén pilaszter. A toronysisak alatt festett óra. A sisak négyszögű gúla, amely nyolcszögletűvé válik, íveken emelkedik, majd tagoló gyűrű felett nyolcoldalúan folytatódik. Tetején gomb, kakas és csillag.

A hajó síkmennyezetű, a bejárat felett karzat. A hajót diadalív választja el a szentélytől, amelynek vége a hatszög három oldalával zárul, benne csavart faragású faoszlop tartja a karzatot, amelyen áll az orgona.

A szószék a diadalívre állított rakott alapon áll, téglából épített feljáróval. A szószékkosár ötoldalú, festett deszkából készült, alul hullámos párkánnyal lezárt. A lapokon kitüremkedő oldalú, profilléccel kereteit mezőkben zöld- barna márványozás, közöttük arany levél és virágdíszes elem.

A Mózesszék a diadalív szentély felőli oldalán áll, magas háttámlája baldachinszerűen hajlik előre, karéjos felső párkánnyal és oldalrésszel. Díszítése a mellvéden és a háttámlán kereteit mezőben barnás márványozás.

A karzat elején a tagolt mellvéden ovális és tagolt oldalú, kereteit négyszögletes mezőben virágcsokor és felirat 1743-as évszámmal.

A padok elején a Mózesszékhez hasonló díszítés.

Az orgonaszekrény háromrészes, egyenes záródású. A tagolt zárópárkány alatt aranyozott gyöngysor, a fülkék oszlopfői, valamint a közöttük lévő díszítmények aranyozottak.

A hajó falán világháborús emléktábla.

A leírás forrása:
Balla Terézia et alii: Szlovákiai Református Keresztyén Egyház IX., XXIII. Gömöri Református Egyházmegye III. (Magyar Református Egyház Javainak Tára. A magyar református gyülekezetek templomai, felszerelési tárgyai, könyv- és iratanyaga) Debrecen, 2013.

A keletelt tengelyű, poligonális szentélyzáródású, 14. századi eredetű templom a 17-19. századi többszöri átépítés során nyerte el mai képét.

Soldos-kastély (0.485 km)
Kossuth-kúria (2.387 km)