Kód: MS-II-m-A-15662
Fő út, 297. szám
Egyéb adat:
A Teleki család és legfőképp Teleki Sámuel által híres Sáromberke Maros megyében, Marosvásárhelytől 14 km-re található. 1319-ből származik az első írásos említése, Károly Róbert két adománylevelében. A gazdag település már a 15. század közepén mezőváros volt. Első ismert birtokosai a Kacsics nemzetség tagjai voltak, majd a 15. században az Erdélyi család, 1674-től Teleki Mihály tulajdonába került. 1759-től lesz a Teleki család birtokközpontja és megindul annak gazdag fellendülése, új épületekkel való gazdagodása Teleki Sámuel kancellár idején.
Rövid leírás:
Sáromberke református temploma, akárcsak a Teleki Téka, a Teleki-kripta vagy a kastély, Teleki Sámuel kancellár idején épül. 1767-68 között épül fel a barokk parókia, majd 1784 és 1790 között a régi templom helyén a mai is álló barokk templom, Péchy Mihály tervei alapján.
A 15. század folyamán több okirat is őrzi a korábbi Szent Mihály templom emlékét, azonban nem lehet tudni, hogy mikor épült. Egyetlen tárgyi emléke a 15. század második felére datált nagyharang, amely a besztercei műhely alkotása volt.
Az új templom meglehetősen rövid idő alatt felépült Marosvásárhelyről érkező mesterek munkájával. 1784-ben tették le az alapkövét és 1785-ben már elkészült a fedélszék, végül azonban csak 1790-től vált használhatóvá.
A település főutcáján álló keletelt templom a beugró tornyos barokk templomok körébe tartozik. Tornya a hajó terébe bevonva, homlokzati középtoronyként épült meg. A templom főhomlokzatát négy pilaszter tagolja, amelyek középen tovább folytatódnak a toronytesten. A tornyot félköríves ablakok és minden oldalon egy-egy óra díszíti. A templomhajót csehsüvegvoltozat fedi. A falakon és mennyezeten rokokó jellegű stukkókeretek díszítik, rozettás rácsokkal, volutákkal, füzérekkel.
Az 1950-es években a belső teret átrendezték, két sorban helyezték el a padokat és mai helyére került a szószék.

Teleki-kastély (0.369 km)
Teleki-kripta (0.632 km)