Megújulásunk támogatója:  

Református templom


A képek forrása: ekekolozsvar.ro


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 53,205'
Hosszúság (lon):
E 23° 8,536'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központi teresedésén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kalotaszegi Alszeg egyik legkisebb települése, Bánffyhunyadtól 18 km-re északkeletre fekszik. Első említett névalakja Zthara (1288). Középkori elemeket tartalmazó református templomának első ismert átépítése 1640-ben történt. 1836-1838 között bővítették, átalakították. Tornya 1876-ból való. A templom egyik legfőbb értéke a mennyezet XVIII. század elején, Gyalui Asztalos János által készített, 42 kazettából álló része, ami a templom nyugati felét fedi. A famennyezetet egy felújítás során leszedték, részben átfestették majd az eredetitől eltérő elrendezésben újból felszerelték. A XVIII. század második felében Umling Lőrinc műhelye tevékenykedett a templomban, 1767-ben papi széket, 1777-ben szószékkoronát festve. A XIX. század eleji nagyobb átalakítás alkalmával készült a keleti rész 36 táblás kazettás mennyezete.

Beázások, fertőzött faanyag beépítése és egyéb hibák következtében az értékes famennyezet rendkívül rossz állapotban van. Egyes részei leváltak, lehullottak. A födém erősen károsodott, korábban több ízben javították, de a próbálkozások nem vezettek megnyugtató eredményre, ugyanis alapos javítás csak a famennyezet leszerelését követően lehetséges.

A Teleki László Alapítvány megbízásából elkészült a templom helyreállítási és megerősítési tervdokumentációja, falkutatási szakvéleménye, faanyagvédelmi szakvéleménye, épületbiológiai szakvéleménye, történeti tanulmánya a templom engedélyezési tervéhez. A 2017-es támogatással az épületkutatáson és szakvéleményeken alapuló helyreállítási tervek elkészítése valósult meg.

A leírás forrása: www.romerterv.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-31 02:56:47
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Varjúvár (1.893 km)
Almás vára (5.516 km)
Csáky-kastély (6.276 km)
Farkasvár (6.419 km)
Barcsay-kastély (9.406 km)
Bedecs vára (10.466 km)