Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 37,618'
Hosszúság (lon):
E 21° 40,343'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
AR – II – m – B – 00657
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
AR – II – m – B – 00657
Egyéb adat:
A vadászi református templom Arad megyében, a történelmi Bihar és Zaránd vármegyék határán fekszik. A váradi püspökséghez tartozó Vadász az 1332-33-as tizedjegyzékben szerepel először. A középkorban jelentős településnek számított. Birtokosai a 14. században a Sámolykeszi és Vadászi családok, majd a 15. század folyamán Maróti János macsói bán. A 16. században a gyulai várbirtokhoz csatolt falut Corvin János herceg kapta meg. Özvegye halála után második férje, Brandenburgi György őrgróf birtokolta, valószínűleg ebben az időszakban tért át a település lakossága a protestáns vallásra.
Rövid leírás:
Első temploma a 11-12. század folyamán épült román stílusban, amelyet ma már csak a bejárat felett, a homlokzat egyik régi párkányeleme őriz. Az egyhajós, nyugati tornyos templom hosszú időn keresztül, egészen a 18. századig megőrizte eredeti kiképzését. A belsőben az oldalfalakon ülőfülkék sorakoztak.
A következő évszázadokban a legjelentősebb változás a templombelsőben az új tulajdonosok reprezentációs céljait szolgáló falképi díszítés volt. A kidolgozás alapján jelentős falfelületeket érintő freskósorozatból ma már csak egy töredék látható. A nyugati kapu oromzatán Krisztus keresztre feszítését ábrázoló jelenet került elő a mészrétegek alól. Középen a keresztre feszített Krisztus, bal oldalán Szűz Máriával, jobb oldalán Jánossal és Szent Péterrel. Fölöttük mondatszalagot tartó angyalok lebegnek. A freskó a jelenlegi kutatások szerint a 15. század folyamán készülhetett, a Marótiak megbízásából.
A 16. század végén a templomot a török uralom alatt, mint várat használták. A falu a háborúk során, a 17. század közepén elpusztult, lakossága elmenekült. Végül a század második felében a kuruc szabadságharc idején a templomot is szinte teljesen lerombolták. Egészen a 18. század elejéig néptelen településre 1712-ben települnek vissza ismét lakosai és építik újjá templomukat.
A régi épület falait részben megtartva, szentélyét elbontva építik fel kelet felé bővített nagyobb templomukat a 18. század folyamán. A 19. század elején készült el félköríves záródású szentélye, karzata és festett kazettás deszkamennyezete.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-01-28 21:57:49
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2018.04.14 19:00 Emese62 állapot: 4 - koordináta: N 46° 37,618' E 21° 40,343' - egyéb

A tető cserére szorul, a feltárt ezer éves freskók csodálatosak!Szép a kazettás mennyezet is.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Tisza-kastély (8.525 km)
Markovits-kastély (13.249 km)
Lovassy-kastély (13.440 km)