Régi piactér

Világi együttes
Régi piac (ma: Starý trh)
Rövid leírás:
Késmárk Árpád-kori alapítását követően évszázadokon át a szepességi szászok egyik legfontosabb szabad királyi városa, kulturális, kereskedelmi és ipari központja volt. Kulturális szerepe, hatása a reformációt követően is jelentős volt, hiszen a magyarországi evangélikusság kiemelkedő iskolájának, tudományos műhelyének adott helyet. Országos gazdasági jelentősége az újkorra lehanyatlott: a szerencsésebb adottságú szepesi városok, Lőcse, Igló, majd a 19 században Poprád lekörözték, jelentőségben lehagyták.

A középkori, fallal körülvett város északnyugati szélén elhelyezkedő Régi piactér - tulajdonképp egy igen hosszú téglalap alakúra kiszélesedett utca - egyike Késmárk legősibb településrészeinek. A tér zárt sorban, utcafronton álló, földszintes vagy egy emeletes házainak jelentős része 13. századi eredetű, jellegzetes, szepesi szász iparosház. Különösen a tér északi és déli végén maradt meg sok ilyen épület, jellegzetes, oromzatos, homlokzati ereszes nyeregtetőikkel, apró ablakaikkal, kapualjaikkal.

A tér része Késmárk műemlékileg védett központi területének, \"rezervátumának\".

A jelenlegi állapot nem tükrözi a "régi piacot".