Régi városháza

A kép forrása: Gausss / Panoramio
Fő utca (Hlavná) 59.

Kassa legrégebbi, ismert, középkori eredetű városháza a tér közepén, a mai nemzeti színház helyén állt, de ez az újkorra olyannyira tönkrement, hogy 1756-ban le kellett bontani. A ma \"régi városházának\" nevezett épület a Szent Erzsébet székesegyháztól É-ra, a fő tér K-i térfalában, zárt sorú beépítésben álló egy emeletes, reprezentatív, későbarokk palota. Több középkori telek egyesítésével kialakult területen épült 1780-ban Langer János kamarai építész tervei alapján. A szobordíszek alkotója a jászói Krausz Antal, a festményeké Schrött Erazmusz.

Az utcai főhomlokzata szimmetrikus, hét tengelyes. Leghangsúlyosabb része az enyhén előreugró középrizalit, melyet Kassa város timpanonba foglalt, kőből faragott - némileg hibás - címere díszít. Párkányzatán báboskorlát fut végig, melyen barokk szobrok és vázák állnak. Az emeleti ablakokat gazdag rokokó vakolatdíszek keretezik. Az ablakok fölött kialakított képmezőkben szintén vakolatból kialakított domborművű jelenetek láthatóak. Értékes rokokó kovácsmunka a díszterem utcára nyíló erkélyének rácsa, ill. több, az épületen belüli vasrács. A lépcsőházban Szatmáry György 1492-es évszámos emléktáblája, valamint a magyar jog allegóriáját ábrázoló, 1781-es freskó látható.

Az épület hátsó traktusa közel sem ennyire reprezentatív, jellegzetes kassai, hosszú, keskeny udvart bezáró, körgangos, egy emeletes épületszárny.

E házban szállt meg 1805-1806. fordulóján a Napóleon elleni küzdelem egyik kiemelkedő alakja, az orosz Kutuzov tábornok. A ház 1927-ig látta el a városháza funkcióját, azóta több közfunkciót is ellátott, így könyvtár is volt. Ma ismét a város használja, reprezentatív célokra.

Ez egy nagyon szép állapotban lévő épület. Látszik rajta a mindennapi gondoskodás.

Koldus-ház (0.017 km)