Megújulásunk támogatója:  

Régi vásárcsarnok

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,688'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,683'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kenyérpiac tér (ma Námestie Slovenského národného povstania, röviden: SNP, = Szlovák Nemzeti Felkelés tere) déli térfalában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Pozsony egyik hagyományos piacterének számító területen 1910-ben épült fel az impozáns méretű vásárcsarnok. A tér déli falát uraló épület a századforduló vásárcsarnokainak megszokott alaprajzi kialakítását mutatja, amely erősen hasonlít a bazilikális elrendezésű középkori templomok szerkezetére: a légies, sok és nagy ablakfelülettel áttört, klasszikus díszű főhomlokzat mögött a piac számára egyetlen nagy, háromszintes teret alakítottak ki. A csarnok tetejét acélból készült, kettős oszlopsoron nyugvó, felül ívelt rácsos tartók hordozzák. A kerekedés tereként a földszinti, egybefüggő, nagy területen kívül két oldalt 2-2 szinten erkélyek is szolgáltak. A központi csarnoktérhez két oldalt alacsonyabb, alárendelt, de szintén kereskedelmi funkciójú helyiségek kapcsolódtak, melyek egy része az utcáról külön is megközelíthető volt, míg másokhoz folyosókon lehetett eljutni.

Az épület 1960-ig piacként üzemelt, majd 1982-ig TV-stúdióként használták. Ezután különféle kulturális funkciói voltak. 1998-ban felújították, de mivel megfelelő funkciót és fenntartót nem sikerült találni számára, a lezárt, ill. csak alkalmilag használt, látványos épület állapota azóta is romlik.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-08-23 01:20:15
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.