Megújulásunk támogatója:  

Rehor Uram Podtatranský emléktáblája


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,337'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,726'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Štefánik utca 4.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az utcafronton álló, eklektikus bérház utcai homlokzatán található, öntött bronz emléktábla Rehor Uram Podtatranský emlékét őrzi. A szlovák tanár, író, költő, drámaíró és gyermekpróza alkotó 1846-ban született Liptószentmiklóson. Iskolái után szinte egész életét is szülővárosában töltötte. Mindössze pályafutása utolsó pár évét töltötte Kassán. Itt is halt meg.

Emléktábláját, melyet a Matica Slovenská, a szlovákság legjelentősebb, nemzeti-nacionalista kulturális szervezetének kassai osztálya rendelt meg, František Motoška alkotta meg és 1928-ban leplezték le.
Jellegzetes kassai jelkép-sors jutott az emléktáblának. Az 1938-as I. bécsi döntés Kassát Magyarországnak ítélte. Ekkor a távozó csehszlovák hatóságok leszereltették és magukkal vitték. 1945. után a visszatérő csehszlovák hatalom eredeti helyére szereltette vissza.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-01-02 18:44:33
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.