Révay család mauzóleuma

Forrás: Homer J / Panoramio

Forrás: Róbert Gajdica / Panoramio

Forrás: urda.blog.sme.sk

Síremlék
A falu nyugati szélén, külterületen lévő dombon, a temetőben
Rövid leírás:
A múltját a középkorba visszavezető Révay-család eredetileg a délvidéki Szerémségben rendelkezett birtokokkal. A török katonai fenyegetés, majd dúlás elől menekülve költöztek át - számos Dél-alföldi nemesi családhoz hasonlóan - a Felvidékre a 16. században. Turóc megyében szereztek jelentős birtokokat. A család megszerezte a vármegye örökös főispáni címét is, amely ezután a Révayak között öröklődött évszázadokon át. Számos országos méltóság, egyházi és világi cím, rang viselője került ki soraikból. A több ágra szakadó család tagjai bárói ill. grófi címet is elnyertek. Turóci birtokaik egyik központjában, Kisselmecen a 16. században pompás reneszánsz kastélyt emeltek, amely - romos állapotban - ma is fennáll a falu délnyugati részén, hatalmas parktól övezve.

A család itt lakó ága számára a 19. század végén építették fel pompás, a környék látványát uraló mauzóleumukat a település temetőjének szélén. A historizáló, neogótikus, ill eklektikus stílusú építmény görögkereszt alaprajzú. Mind a négy homlokzata hasonló kialakítású, oromzatokkal, támpillérekkel, fiatornyokkal. Középső négyezeti tere fölött hatalmas, bronzlemez fedésű kupola emelkedik. Főbejárata a nyugati oldalon nyílik. A kis portikusszal is hangsúlyozott, két szárnyú kapu fölött kőből faragott, plasztikusan megformált díszek láthatóak: 9 ágú, grófi korona, alatta balról a Révay-, jobbról az Abaffy-család címere. A mauzóleum belső terének bútorzata zömmel 19. századi.

Az épületet ma többnyire temetési szertartások céljára használják.