Megújulásunk támogatója:  

Rhédey-ház

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,123'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,369'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-B-07437
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő tér (ma: Piaţa Unirii) 9. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Fő tér délnyugati sarkán álló mai palota 3-4 középkori ház egyesített telkén épült fel. Tulajdonosai között a történelem során számos magas rangú városi polgárt, Kolozsvár vezető tisztségviselőit is találunk. Első ismert tulajdonosa Steffen Münich - Dávid Ferenc hitújító püspök apósa - volt még a 16. század közepén. 1698. évi bővítéséről a déli épületszárny udvari homlokzatán elhelyezett, magyar nyelvű, reneszánsz emléktábla tanúskodik, közepén oroszlánnal. A 16-17. század fordulóján élt tulajdonosa, Vicei Máté jelentős építkezéseket végzett a házon - mutatja ezt, hogy házának értéke élete során mintegy megháromszorozódott... Apostolok és római császárok képeivel díszített házában már fürdőszoba is volt.

A ház a 18. században, házasság útján jutott a Rhédey család birtokába, akik később több alkalommal tulajdonolták azt. Rhédey Mihály 1775-77. között barokk palotává építtette át a házat. Ekkor két szintje, manzárd teteje és a kapubejáró elé ugró, oszlopokon nyugvó erkélye volt. Ekkor a mellékutcai szárnyban egy nagy bálterem is épült, amely - gyakran kétes erkölcsű - városi rendezvényeknek adott helyt. Később az Erdélyi Magyar Nemes Színjátszó Társaság bérelte. (Ezt a Jókai utcai homlokzat falán 1892-es emléktábla hirdeti.) Rhédey János a 19. században kétemeletes, belső udvaros barokk palotává építtette át az épületet. (Rá utal a homlokzaton a kilenc ágú korona alatti RJ monogram.)
A dualizmus korában kávéháznak is helyet adó épületet 1899-ben bérházzá alakították, földszintjén üzleteket hoztak létre. Emeleti helyiségeiben 1942-ben az Erdélyi Kárpát Egyesület, 2002-től pedig az Erdélyi Múzeum Egyesület működik bérlőként.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-07-03 16:45:59
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.