Római katolikus plébániatemplom

A település központjában, a fő utcán
Rövid leírás:
Barót, a hajdani Miklósvárszék egyetlen mezővárosa, az okleveles források szerint Háromszék legkorábbi helységei közé tartozott. 1224-ben a székely szállásterület határaként említik. Később, az 1332–1334-es pápai tizedjegyzékben a dézsmát fizető helységek névsorában is szerepel, tehát egyike Háromszék korai egyházas falvainak.

Román-kori templomáról ez idáig semmilyen tárgyi bizonyíték nem került elő. Későbbi, középkori eredetű templomáról feljegyzés szól az 1564. és az 1691-es esztendőkből. A régi templomot 1760-ban lebontották, ekkor épült fel a ma is épségben álló, tágas, szentélyében sokszög záródású barokk épület.

Fából faragott, nagy méretű, barokk oszlopos, háromrészes nagy oltárképét, két kisebb társával együtt a brassói Gabel János faragómester készítette el. A szentély oltárképei Sebestyén József alkotásai. A templom körüli munkálatok 1783-ban fejeződtek be.

A templom épülete körül ma aránylag szűk udvart közrefogó várfal emelkedik. Ovális alaprajz szerint megépített terméskő falának egyetlen tornya a déli oldalon nyíló bejárat fölött áll. A torony alsó része korai formáját őrzi. Felső szintje, a barokk hagymakupolával, már utólagos ráépítés. A torony az 1802-es földrengéskor megrongálódott, helyreállítása évtizedekig elhúzódott. A középkori templom védelmére felhúzott erős várfalat az idők során visszabontották. Később külső oldalát sűrű támpillérekkel erősítették meg.
Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 572.

Daniel-kastély (3.309 km)
Daniel-kastély (5.678 km)