Rotunda (körtemplom) maradványai

Szakrális romemlék
A kastélyparkban, a Sztáray-kastélytól délre
Rövid leírás:
Ugyancsak vitatott építési idejű szakrális épület maradványai. A helyszínen egy visszafalazott rotunda (körtemplom) és egy hozzá csatlakozó kisebb négyzetes előtér visszafalazott maradványai láthatók. A legmerészebb szlovák történészek a 9. századra, a Nagymorva birodalom idejére tették az építését, ám a hivatalos szlovák történetírás sem tette magáévá ezt az álláspontot, hiszen a templomrom körül feltárt temetkezések nem támasztották alá ezt a korai eredetet. A jelenleg elfogadott elméletek így legfeljebb 11. századira datálják, de elképzelhető az is, hogy a 12. században épült.
A rotunda eredetileg Szent Mihály tiszteletére lehetett felszentelve és ezt a nevet vette át a település is. Vélhetően a környék első plébániája volt, amelyhez több falu is tartozhatott.
A város legkorábbi épített emléke.

Szirmay-kastély (6.299 km)